Om sorg

Sorg. Många har vi upplevt sorg. Sorg är individuell och reaktionerna lika så. När en kär går bort, dör så hamnar de flesta i sorg. Men sorgen indelas också i faser. Lite om det kan du läsa om här.

 

1. Chockfasen. Du har svårt att ta till dig händelsen. Du har känslan av att det inte är sant.

 

2. Reaktionsfasen. Du tar till dig det som har hänt. Detta är en mycket smärtsam fas att komma igenom. Det är därför lätt hänt att fastna här. Det är vanligt att man blockerar sina känslor genom att ta mediciner, alkohol, droger eller ser till att ha fullt upp att göra.

 

3. Reparationsfasen. Nu börjar en anpassning till nuet och det blir lättare att acceptera det skedda. Sorgen är inte slut men är mer stillsam.

 

4. Nyorienteringsfasen. Planer på framtiden börjar ta form. Man blir mer utåtriktad. Glädjen att göra saker kommer tillbaka.

 

Beskrivningen av faserna betyder inte att alla människor följer schemat bokstavligen. De olika faserna kan lappa över varandra och samtidigt kan det gå både upp och ner. Förloppet och intensiteten är väldigt individuell och beroende på hur nära relation man hade med den som gick bort, hur bra man trivdes på arbetet, hur allvarlig den kroniska eller den obotliga sjukdomen är, hur nära relation du hade med ditt husdjur och hur svår skilsmässan var.

 

Att gå igenom sorgens olika faser kan vara mycket smärtsam men nödvändig. En obearbetad sorg kan ge både fysisk och psykisk ohälsa.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s